Tips waardiger bestaan voor dieren en consuminderen

Door te klikken op consuminderen of voor dieren vind je

tips voor een waardiger bestaan… WIE VULT AAN?


Wat kun je makkelijk zelf doen?

#GROENECHALLENGE Zó klim je met gemak 52 stappen omhoog op de groene ladder. TOPPERTJE! Doe mee met de #GROENECHALLENGE: vraag 3 anderen om mee te doen: elke week 1 ideetje of weetje toepassen en eigen maken. Wat kun je makkelijk zelf doen? ZOMAAR WAT IDEETJES EN WEETJES... Een bron van inspiratie


hvhzgroenechallengemetsites.jpg

Als je elke week eentje toepast en eigen maakt, heb je in een jaar 52 stappen vooruit gezet!

DUURZAMER:
Vervang 3 producten in huis door een duurzamer variant.
♥ Spoel je haar eens met azijnwater (wordt het lekker zacht van, krijgt mooie glans, en is makkelijker kambaar). Verzorg of verstevig je haar eens met kokosolie (spotgoedkoop en duurzaam). Dat is vor herhaling vatbaar!
Hergebruik water, meerdere keren... Zet een emmertje in de gootsteen en vang water van handen/ groente wassen op. Daar kun je prima nog afwas in voorspoelen, en daana zelfs nog de wc mee doorspoelen. Koop een 40 liter opberg bak en ga daarin staan als je een douche neemt. Zo vang je al het douche water op. Bovendien stop je voordat de bak overloopt! Vul 5 liter emmertjes of jerrycans (van de schoonmaakazijn) met het water. Als je dan met je emmertjes water naar de wc wandelt, heb je ook nog eens gratis bodybuilding.
♥ Neem je eigen thermos of glazen flesje drinken en glazen pot met maaltijdsoep of -salade mee naar je werk of als je erop uit gaat.
♥ Eet elke dag voornamelijk groente en neem dagelijks 2x fruit. Neem als eiwittenbron: bonen, noten, zaden, kastanjechampignons, zeewier, algen (spirulina). Neem als koolhydratenbron: wortelen, pastinaak, knolselderij, koopraap, zoete aardappel, aardperen, etc. De rest kun je sporadisch gebruiken.
Echte voeding HEEFT geen ingrediënten, het IS ingrediënten! Laat vooral producten met meer dan 2 ingrediënten in de winkels liggen. :-D
Neem dus verse oorspronkelijkheden, of vers ingevroren, of vers geweckte.
Kies liever voor bio-logisch en plant-aardig... dat is logisch en aardig.
LAAT DE KABOUTERS VOOR JE KOKEN !
Kook bonen en granen na het weken een paar minuten, en laat garen in bed of hooikist. Je spaart niet alleen energie, maar ook blijven de voedingsstoffen beter behouden. Een (paar) dagen in water zetten, bij je ontbijt even opzetten, en voor je op stap gaat... hup pan in je bed! Als je thuis komt zijn je bonen en granen gaar en klaar voor consumptie... Alsof de kabouters voor je hebben gekookt!
https://go-vegan.jouwweb.nl/hooikist
♥ Ga eens naar buiten waar je minimaal 50 stuks afval weghalen kunt. TOPPER!
♥ Vraag iemand die zijn sigarettenpeuk kwijt wil, die in een peukenpaal, afvalbak of zakpeukenpotje te doen om het thuis weg te gooien. Zo voorkom je dat er 200 gifstoffen in de natuur komen (nog los van de microplastics van filtersigaretten). DANKJEWEL!
♥ Zie je veel peuken bij supermarkt, buurthuis, gemeentehuis, etc.? Verzoek de organisatie vriendelijk om een peukenpaal aan te vragen bij de gemeente. Waarom?
7000 gifstoffen in een sigaret, filters zitten boordevol gifstoffen, die komen met regen via grondwater uiteindelijk in zee (waterfiltersystemen krijgen lang niet alle gifstoffen eruit wat betekent dat er steeds meer in ons drinkwater achterblijft!), vissen en vogels stikken of slikken (in) de peuken, water met 4 peuken brengt kleine vissen al een vergiftigingsdood, de filters hebben tot 15 jaar nodig om af te breken en de fragmenteren in schadelijke microplastics, smeulende peuken vormen brandgevaar! https://www.onzenatuur.be/artikel/10-dingen-die-je-moet-weten-over-sigarettenpeuken-in-de-natuur 
♥ Geef rokers een zakasbakje cadeau, zo hoeven ze NOOIT meer een peuk op straat te gooien. Helaas ruimt 75% van de rokers de peuken niet op met alle gevolgen van dien, zie vorige puntje. (8x8x1,1 cm3, voor €5,00 te bestellen bij https://StichtingPuurNatuur.jouwweb.nl)
STOPPEN MET ROKEN?
♥ Zie je iemand die brood aan de eendjes voeren wil? Vraag vriendelijk dat niet te doen en leg uit waarom... Brood is slecht voor eenden/ vogels. Het brood dat blijft liggen vervuilt het water en is slecht voor de natuur. Zie je brood liggen... haal het weg en gooi het thuis in de gft-bak.
WAT IS WÉL GOED VOOR EENDJES?
Doperwten, maïs, graan, kippenvoer, eendenvoer, haver, gedroogde insecten
.
Scheid je afval, echt doen, hoor!
Hergebruik spullen zoveel mogelijk (ruil, kringloop, weggeef).
Repareer spullen waar mogelijk (repair café's vind je overal).
Koop zo min mogelijk (haal je voldoening uit andere bezigheden:)
♥ begin een kruidentuintje (potjes met biologische kruiden vind je in de grote supermarkten),
♥ maak je eigen sprouts (ontkiemde zaden: alfalfa, radijs, broccoli, kikkererwten, etc.),
♥ ga zelf brood bakken van 48 uur geweekt meel en lang gerezen deeg (zoals het 'vroeger' ging, toen kwaliteit belangrijker was...
BROOD BAKKEN MET SLOW METHODE: 1u OVEN OP LAGE TEMPERATUUR: maak het deeg ’s avonds om een uur of acht. Zet het bakblik in de oven. Zorg dat de oven om drie uur ’s nachts aangaan en een uur later weer uitschakelt. Bij ontwaken staat het brood klaar in de oven!
BROOD BAKKEN ZONDER KNEDEN: https://dedansendeboom.nl/brood-bakken-zonder-te-kneden/
IN 40 MIN. VERS BROOD OP TAFEL, ZONDER GIST; vegan: vervang karnemelk door sojayoghurt verdund met wat water, of doe een flinke eetlepel azijn op 250 ml haver-/ rijst-/ soja-/ amandel-/ kokosdrank en laat dit ca. 30 min. staan ipv karnemelk: https://graanenzo.nl/eenvoudig-brood-met-karnemelk-en-baking-soda/
♥ Draai je vuile was met (in warm water opgeloste) soda, en gebruik azijn als wasverzachter... zo wordt je was schoon, geurvrij en zacht! Kost bijna niets, belast het milieu bijna niet. TIP: doe een metalen zeepje (€4 bij Blokker) in de trommel voor nog meer wasgemak!
♥ Zoek filmpjes over hoe je zelf haren knippen kunt, en koop een goede (kappers)schaar.
♥ Bezoek eens wat vaker de plaatselijke kringloopwinkel, ook voor verjaardagscadeautjes.
♥ Alleen licht waar licht nodig is. Doe zo min mogelijk lampen aan in huis (en alleen LED).
♥ Zet de kachel een graadje lager (of zelfs op 15 graden) en neem een warme kruik en dekentje... zo lekker warm! En dan krijg je lekker veel terug van je energie bedrijf bij de jaarafrekening. Bovendien ben je zorgvuldiger met de grondstoffen omgegaan. DANK, namens alle levende wezens op aarde!
♥ Wil je knallen met Oud&Nieuw? Neem papieren zakjes, blaas er lucht in, hou ze dicht en klap erop. KNAL! Of klap gewoon in je handen... Zo jaag je ook de boze geesten weg (de oorspronkelijke reden van knallen op dat moment!) én zorg je goed voor het milieu. Vuurwerk is los van alle verbrandingsstoffen en brand-/knalgevaren, ook nog eens heel giftig voor het milieu. Zie je vuurwerk liggen, RUIM HET ZSM OP... met iedere regenbui, komen de gifstoffen in het grondwater.
Brand nooit... kaarsen, open haard, barbecue, vuurkorf, allesbrander, wierook. Het is ALLEMAAL erg slecht voor uw gezondheid én voor het milieu.
♥ Zet de automotor uit bij stoplichten en spoorovergang. Het loont al bij 10 seconden! Trek langzaam op, kijk vooruit en anticipeer met snelheid minderen.
Pak eens vaker de fiets, of wandel. Je komt een heel eind, wandelend en fietsend. Goed voor lichaam en geest... mindful onthaasten.
Vang regenwater op en vul daarmee een (sproei)gieter voor uw tuin en kamerplanten. Gratis bodybuilding.
♥ Zie ook https://waardiger-bestaan.jouwweb.nl/links

MINDER PLASTIC:
♥ Zorg dat je altijd voldoende (stoffen!) tasjes mee hebt (of neem een doos in de winkel).
♥ Bewaar 10 glazen potjes voor restjes bonen en granen.
Oude kleding die je niet meer draagt, een jaar op zolder leggen. Dan nog niet gemist... weggeven!
♥ Vervang je onnatuurlijke kleding door varianten van natuurlijke stoffen uit de kringloop of organiseer een kledingruilbeurs met je vrienden (iedereen neemt natuurlijke kleding mee die niet meer gedragen wordt, en ieder zoekt uit wat hem/ haar past... de rest gaat naar de KIKA/ Leger Des Heils/ Kringloop, etc.
Laat nooit ballonnen op, ook geen zogenaamd betere alternatieven! Er zijn geen goede alternatieven. http://www.dieballongaatnietop.nl/alternatieven/misvattingen/
♥ Glazen of bamboe rietjes (of zonder natuurlijk!).
♥ Zie ook https://waardiger-bestaan.jouwweb.nl/links

MINDER BEELDSCHERMEN:
Doe iets creatiefs (haken, breien, naaien, tekenen, mandala's kleuren, knutselen, gedichten/ verhalen schrijven, muziek maken, etc). Verras iemand met een zelfgemaakt gebruiksvoorwerp.
♥ Doe gezellig een spel samen (er bestaan ook spellen waar het NIET om winnen gaat, maar om bijvoorbeeld jezelf of de ander beter leren kennen, of iets leren, of gezelligheid). https://www.mamaliefde.nl/cooperatieve-spellen-voor-kinderen/https://www.haba-play.com/nl_NL/e/samen-winnen-of-verliezen-de-cooeperatieve-spellen-van-haba--46elp
♥ Wees hier en nu aanwezig (mindful) en benut ervaring uit het voorbije voor voldoening in de (nabije) toekomst.
♥ Maak gebruik van doelen en stappen.
Kijk eens om je heen buiten of je ergens bloemen ziet, en probeer er eens achter te komen wat voor bloemen dat zijn.
♥ Geef iemand zomaar een gulle glimlach. En, hoe voelt dat? Reactie?
♥ Schrijf het antwoord op de vraag: Waar je was ik blij of dankbaar om? dagelijks op een briefje en doe dat in een grote glazen pot of een mooie doos. Leuk om op oudjaar leeg te kieperen en na te lezen! Of schrijf het in een schriftje, dan kun je het nalezen op je verjaardag bijvoorbeeld.
Maak iets voor iemand van dingen/ grondstoffen die je al in huis hebt.
♥ Ga eens kamperen (leen spullen als je ze niet hebt).
♥ Vraag eens hoe het gaat met je buren. Kun je hen ergens mee helpen? Bied je hulp aan. Zou jij hun hulp kunnen gebruiken? Vraag hulp. Heb het er eens over met elkaar! Iedereen heeft zijn sterke en minder sterke kanten, zo vullen we elkaar perfect aan. We zijn toch op de wereld om elkaar te helpen, nietwaar?!
♥ Zie ook https://waardiger-bestaan.jouwweb.nl/links

 

mail ons uw TIPS

verspreid deze constructieve site

sites hierover:  waardiger-bestaan + vul a.j.b. aan per email en zie links.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Maak jouw eigen website met JouwWeb